Volg je Kairos
Herken je het belang om een tijdstip af te spreken met iemand zodat je beiden weet hoe laat je elkaar gaat treffen? Een tijd die we ons zelf dan opleggen en stress kan veroorzaken. Maar wat is jouw geschikte moment, jouw innerlijke tijdsbeleving?
Kairos: het juiste moment om iets voor elkaar te krijgen.
Als god was Kairos het jongste goddelijke kind van Zeus.
Kairos wordt afgebeeld zonder kleren en kaal, afgezien van een haarlok op zijn voorhoofd. De betekenis hiervan is dat je een kans kunt grijpen als je hem vooraf aan ziet komen, maar achteraf is er geen manier om hem weer terug te halen. Net als Hermes wordt hij vaak afgebeeld met vleugels aan zijn voeten, omdat de gelegenheid snel weer voorbij is.
Hij is altijd jong en mooi, want er is steeds weer een nieuwe gelegenheid die schoonheid voort kan brengen en met de schoonheid vergaan ook de kansen. Hij heeft vaak een scheermes of een weegschaal bij zich, wat benadrukt dat de gelegenheid een kritiek moment is: scherp onderscheidend en doorslaggevend voor het vervolg. (Wikipedia)
Filosofisch zet Joke Hermsen hem tegenover Chronos, de kloktijd waar onze digitale beschaving op en naar leeft.
“Eigenlijk was Kairos een strategie om los te komen van die andere Griekse God van de tijd, Chronos geheten die de uren telt en onverstoorbaar wegtikt en daarmee orde en structuur in de wereld aanbrengt, maar ons ook het patroon van de eeuwige herhaling oplegt. Waar Chronos staat voor continuïteit, betekent Kairos juist een tijdelijke onderbreking ervan. Tijdens dat interval vergeten we als het ware de kloktijd en komen we in een andere tijdervaring terecht.“
Wordt je bewust door het zien van dit mooie film fragment gemaakt door Eric Peeters, van de momenten wanneer jij vooral in je Kairos zit en wat Chronos nu juist met je doet.
Noteer deze inzichten in je persoonlijk ontwikkelboek.