Jouw persoonlijke Roadmap
Reflect: (Reflecteer)
Neem de tijd om na te denken over de manieren waarop je jouw sterke punten hebt gebruikt in jouw eerdere successen en moeilijkheden. Welke sterke punten heb je gebruikt toen je op je best was? Welke sterke punten heb je opgeroepen om jezelf vooruit te helpen tijdens periodes van hoge stress? Denk na over hoe je recentelijk jouw sterke punten hebt gebruikt. Welke sterke punten heb je vandaag ingezet?
Observe: (Observeren)
Wees gewoon aanwezig, zit en observeer je omgeving. Gebruik mindfulness om je aandacht zachtjes te richten op wat je waarneemt met je vijf zintuigen. Probeer niet specifiek op zoek te gaan naar bepaalde sterke punten, maar observeer eenvoudigweg je omgeving en de mensen om je heen met nieuwsgierigheid en interesse. Welke sterke punten komen naar voren?
Appreciate: (Waarderen)
Vertel anderen hoeveel je hun sterke punten waardeert. Noem de specifieke sterke punten die je bij hen ziet en deel de redenen waarom je hen deze sterke punten hebt zien tonen.
Hier zijn twee voorbeelden:
- “John, ik was onder de indruk van hoe goed jij je hoofd koel hield tijdens dat verhitte debat tijdens onze vergadering gisteren. Dat vergde veel zelfbeheersing van jouw kant!”
- “Mam, je lijkt me altijd warmte en vriendelijke woorden te bieden precies op het juiste moment. Dit is precies wat me het gevoel geeft dat ik verzorgd en gesteund word. Ik wil dat je weet hoeveel ik jouw liefde waardeer.”
• Discuss: (Bespreken)
Communiceer met anderen over jouw sterke punten. Laat “sterke karaktereigenschappen” het onderwerp van het gesprek zijn. Praat met je familie over wat de kernsterktes van de familie zijn geweest in de loop der jaren; wanneer je met vrienden bent, vertel hen dan over jouw groeiende nieuwsgierigheid of de manieren waarop je jouw creativiteit hebt laten zien op het werk in de afgelopen week.
• Monitor: (Monitoren)
Zelfmonitoring is een van de beste technieken in de psychologie. Het houdt in dat je nauwlettend je interne ervaringen en gedragingen volgt gedurende een bepaalde periode (bijvoorbeeld elk uur, elke ochtend, elke dag, enz.). Meestal wordt het toegepast op voedselinname, trainingsplannen of emoties.
- Je kunt ervoor kiezen om te doen wat een van de “founding fathers” van Amerika, Benjamin Franklin, deed en specifieke sterke punten die je wilt ontwikkelen bijhouden, waarbij je je focust op één sterke punt per week. Schrijf je bevindingen op in een logboek, dagboek of computerbestand.
• Ask: (Vragen)
Vraag feedback aan je familie, vrienden, collega’s en buren over de sterke punten die je gebruikt. Welke sterke punten zien anderen bij jou die jij zelf niet ziet? Misschien zien anderen veel creativiteit en vergevingsgezindheid in jou waar je je niet bewust van bent. Welke sterke punten zie je zelf bij jezelf die anderen ook benoemen? Het kennen hiervan zal je helpen te zien hoe goed jouw zelfperceptie overeenkomt met je werkelijke gedrag.
• Plan: (Plannen)
Wil je een van je sterke punten versterken? Stel een doel rond de sterke punt die je vaker wilt tonen. Het algemene idee is om het gebruik van je sterke punten een routine te maken. Het kan handig zijn om herinneringen en omgevingsaanwijzingen (bijvoorbeeld Post-it-notities) in te stellen om jezelf eraan te herinneren.
Heel veel succes! En vergeet niet je inzichten te noteren in je persoonlijk ontwikkelboek.