Navigation Menu+

Adem diep in en lang uit

Leven alsof je alles om je heen en alles wat je doet voor het eerst meemaakt, vol verwondering, helemaal in het nu.

Je adem is je beste vriend; altijd aanwezig en klaar om een frisse start te maken. Een diepe, bewuste adem in en uit is je directe ingang naar het hier en nu.

Simpel, krachtig, zonder bijwerkingen. Zes keer ademhalen per minuut,
een verademing.

Wat is jouw ademfrequentie?
Eén ademhaling begint bij het begin van de inademing en eindigt wanneer je volledig hebt uitgeademd, tot vlak voor je weer opnieuw inademt. Tel hoe vaak je ademt in zestig seconden en je weet je ademfrequentie op dit moment.
Door je ademhaling te tellen zul je bewuster gaan ademen en wellicht is het dan moeilijk vast te stellen hoe je ademt als je er niet speciaal op let.

Een mooi ademhalingsoefening
Trek je terug uit de buitenwereld en probeer alle zorgen voor een paar minuten terzijde te schuiven. Adem twee keer diep in en verleng je uitademing. Verleg nu je aandacht naar je hartstreek. Stel je voor dat je door je hart ademhaalt, blijf langzaam ademen zonder te forceren. Stel je voor dat bij je inademing de zuurstof binnenkomt, die je nodig hebt en dat
bij je uitademing de afvalstoffen worden afgevoerd. Voel hoe elke ademhaling door dit belangrijke deel van je lichaam gaat. Kom hierna in contact met het gevoel van warmte of ruimte dat in je borst opkomt.

Het gevoel is in het begin vaak zwak, maar het wordt snel sterker. Een goede manier om dit gevoel aan te moedigen is door te denken aan een kind van wie je veel houdt of aan een geliefd huisdier. Je zult merken dat je bij deze oefening een glimlach voelt opkomen, alsof die uit je borst opstijgt om zich in je gezicht te ontplooien.