Navigation Menu+

Charisma

Charis = dat wat vreugde brengt

Charisma = irrationele persoonlijke aantrekkingskracht en uitstraling

Charisma is een sterke persoonlijke aantrekkingskracht die iemand uitoefent op andere mensen, die wordt ervaren als een bepaalde uitstraling.

Charismatische persoonlijkheden kunnen andere mensen in beweging brengen. We spreken dan van charismatisch gezag, dat volgens de socioloog Max Weber één van de drie vormen van gezag is.

 • charismatisch gezag
 • traditioneel gezag
 • rationeel-legaal gezag.

Hoewel met een autoriteit meestal bedoeld wordt: gezag beoefend door een of meer mensen, kan het woord ook verwijzen naar andere soorten autoriteiten. Zo zijn er goddelijke en traditionele autoriteiten. Gelovigen zien God bijvoorbeeld als de hoogste autoriteit die zij moeten gehoorzamen.

Traditionele autoriteiten zijn vormen van leiderschap die volgens bepaalde tradities of voorgeschreven regels verkregen of overgenomen worden. Vroeger had de adel het voor het zeggen. Het adeldom wordt verkregen door geboorte en huwelijk.

Het legaal-rationeel leiderschap is verbonden aan voorgeschreven wetten en bureaucratie.

14 eigenschappen die het charismatisch karakter vormen en de sociale- en communicatievaardigheden:

 1. Duidelijke taal
 2. Sympathiek
 3. Oprecht
 4. Zelfverzekerd
 5. Succesvol
 6. Intelligent
 7. Betrouwbaar
 8. Moedig
 9. Inspirerend
 10. Aantrekkelijk
 11. Boeiend
 12. Overtuigend
 13. Natuurlijk
 14. Krachtig

Nelson Mandela had het als geen ander. Hij straalde ‘iets’ uit en gaf anderen een prettig gevoel waardoor ze als vanzelf de wens hadden om bij hem in de buurt te zijn. Wie de x-factor heeft, krijgt makkelijker en sneller dingen gedaan. Het vergroot je persoonlijke effectiviteit. En het mooie is: charisma is niet aangeboren. Het is een vaardigheid en iedereen kan het onder de knie krijgen.

Oefening
a. Schrijf voor jezelf drie personen uit jouw directe omgeving op die jij charismatisch vindt.
b. Loop voor jezelf alle veertien eigenschappen langs en zie waar je al in schittert en waar je nog verder in kunt ontwikkelen.