Durfal?
Durf jij buiten je comfort zone te treden?
Waar we beginnen in het leven, heeft niks te maken met waar we eindigen. Als je dan ook niet tevreden bent met waar je bent is er geen reden te blijven in die desbetreffende situatie. Elke dag is een kans jezelf en je omgeving te ontstijgen en beter te worden. Er zijn legio voorbeelden van mensen, die ondanks hun afkomst, omgeving of jeugd, die persoon zijn geworden die ze wilden worden, denk maar eens aan Barack Obama. Uiterlijk is ook geen excuus overigens!
Nou kun je sowieso een hoop leren van de levens van de vele grootse persoonlijkheden die de mensheid heeft voortgebracht. Een aspect wat daar bij opvalt is de drang hun grenzen steeds te blijven verleggen en te verschuiven. Kortom hun continue streven buiten hun comfort zone te blijven treden.
Toen je klein was
Als je een jaar of drie bent is je comfort zone vreselijk beperkt. Kijk maar eens naar peuters. Ze willen alles pakken, in hun mond stoppen of kapot gooien als het maar niet meer dan 3 meter van hun moeder vandaan ligt. Ze lopen een stukje, kijken achterom of moeder er nog is, lopen nog een stukje en rennen dan weer gillend en gierend terug. Iedereen heeft een comfort zone. De bandbreedte waarbinnen jij je op je gemak voelt. Hier valt onder, het soort mensen waar je mee omgaat, de manier waarop je met die mensen omgaat en de omgeving waarin je dat doet. Als klein kind was dit eerst je gezin, of zelfs alleen je moeder. Dit breidt zich langzaam uit, tot daar waar jij je nu bevindt. Je vrienden, je werk, je omgeving, zij zijn jouw comfort zone.
Gevaar van de comfort zone
Het gevaar van de comfort zone zit hem al in de naam. Het is de zone, waar jij je comfortabel en op je gemak bij voelt. De mensen in jouw comfort zone weten wat ze aan jou hebben, jij weet wat je aan hun hebt. De rollen zijn verdeeld, iedereen weet waar hij aan toe is. Probleem hierbij is alleen dat je niet verder komt. Jij doet wat je altijd al deed en dit doe je met dezelfde mensen waar je het altijd al mee deed. Je eet dezelfde chips, op dezelfde bank terwijl je naar hetzelfde tv programma kijkt. Heel comfortabel, maar je komt geen snars verder. Heel veilig, maar ook saai. Je zit in een routine, die zich keer op keer afdraait, waar je de uitkomst al van weet. Volledig niet inspirerend, kortom saai te noemen.
Dit is mogelijke niet wat jij wilt. Jij zou niet begonnen zijn met je persoonlijk boek als je niet continu wilt blijven groeien en je grenzen verleggen. Jij wilt voelen dat je leeft, het leven vol tegemoet treden. Niet in vast gesleten patronen je leven op automatische piloot afdraaien.
Wat te doen met je comfort zone?
Ten allereerste, net als bij elk probleem is het onderkennen en inzien ervan stap een. Ga bij jezelf na waar je comfort zone ligt. Wees bewust van waar je grenzen nu liggen. Je weet dat je een grens benadert zodra je je ongemakkelijk gaat voelen.
– Wie zijn de mensen met wie je altijd omgaat?
– Wat is het restaurant waar je altijd naar toe gaat?
– Wat zijn de standaard gedragingen die je altijd doet als je een leuke man of vrouw ziet?
– Wanneer en bij wat heb jij het gevoel dat jij je grenzen overschrijdt?
Eerst moet jij je eerst bewust gaan worden waar die grenzen liggen. Vervolgens is het soms behoorlijk moeilijk om uit je comfort zone te komen. Als je dan toch al je moed verzameld hebt en gewoon springt, valt dat af en toe wel eens tegen. Dan is het kwestie van je niet te laten afremmen, maar er gewoon voor te gaan. Niet twijfelen of aarzelen, maar doorzetten tot het lukt! Het leuke van uit je comfort zone treden, is dat de dingen vaak anders lopen dan je verwacht of wilt. En er zijn vaak ook leuke verrassingen. Mensen die complimentjes geven bijvoorbeeld, zodat je ervaart: Wat een leuke verrassingen, wat een leuke dag!
Durf jij uit je comfort zone te gaan? Ik daag je uit! Doe ook eens iets wat je normaal gesproken nooit zou doen! Durf je het aan? Heb jij voldoende lef?