Navigation Menu+

‘Echt’ leiderschap

Altijd en overal leren, groeien en bloeien?! Bezit jij alle 10 talentvolle eigenschappen?

1) Formuleer een heldere en scherpe focus

Waar je als talent ook aan begint, begin altijd eerste met het formuleren van een heldere focus. Wat wil ik hier uithalen? Wat wil ik dat het me oplevert? Aangezien “wat je aandacht geeft groeit”, zet jij al jouw energie in voor de uitkomst die je voor ogen hebben. Jouw leren start direct en zorgt voor een enorme boost voor jouw persoonlijke groei.

2) Het nemen van de volle verantwoordelijkheid

Talenten leren het meest als ze de volle verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gedrag en hun eigen gevoelens, én die daar eerlijk naar willen kijken. Belangrijk dat jij beseft dat verandering van binnen begint en dat het energieverspilling is om te wijzen naar anderen of naar omstandigheden. Ga de confrontatie aan met jezelf en slik de “ja maar” maar in. Ga je uitdaging aan!

3) Stap uit de comfort-zone

Leren begint buiten je comfort-zone. Ben eerlijk over je gevoelens en durf je kwetsbaar op te stellen. Ga elk experiment aan en durf risico’s te nemen. Persoonlijke ontwikkeling is in essentie het structureel uitbreiden van je comfort-zone. Waardoor je zeer veelzijdig gedrag kunt, en durft, in te zetten en je je op je gemak voelt in allerhande situaties en bij allerlei verschillende mensen. De vraag is waar je op moet wachten? Kom niet met het excuus dat je de training nog niet heb afgerond.

4) Een open mind

Talenten die snel ontwikkelen hebben een open mind. Ze beseffen dat ze de waarheid niet in pacht hebben. Ze hebben de instelling dat ze altijd en van iedereen iets kunnen leren. Ze zijn geneigd eerder vragen te stellen dan te zenden. Wees nieuwsgierig en ben bereid je eigen waarheid los te laten voor een nieuwe waarheid die jouw doelen meer dient.

5) Jouw persoonlijke missie kennen

Talenten weten waar ze het voor doen. Ze hebben een missie, een visie en een doel op de langere termijn. Zorg dus voor jouw plan en wordt niet onderdeel van iemand anders plan!

6) Weet het verschil tussen doelen en middelen

Talenten kennen het verschil tussen een doel en een middel. Vaak streven we doelen na die eigenlijk middelen zijn, zoals bijvoorbeeld meer rust, meer zelfvertrouwen, assertiviteit, een betere profilering etc. Deze doelen zijn eigenlijk middelen. Want wat heb je dan? Als je meer rust, zelfvertrouwen, assertiviteit etc. hebt? Juist, dát antwoord, het antwoord op die vraag, dat is het doel waar het om gaat. Zorg dat je in contact bent met dat doel!

7) Feedback kunnen ontvangen

Talenten die zich snel ontwikkelen staan open voor feedback. Ze beseffen dat we als talenten allemaal een blinde vlek hebben en dat we anderen nodig hebben om als spiegel te fungeren. Vraag uit jezelf om feedback en leer jezelf beter kennen en ze vergroot zo je eigen mogelijkheden.

8) Optimisme

Talent met een optimistisch wereldbeeld leren snel. Ze denken in mogelijkheden, zowel wat betreft hun eigen mogelijkheden als die van anderen. Ze zijn daardoor vergevingsgezind en laten belemmeringen gemakkelijk los. Richt jouw energie op wat wel kan en wat wel lukt.

9) Aanwezig zijn, letterlijk en figuurlijk

Talenten die snel en veel leren laten zich horen. Ze stellen vragen, twijfelen openlijk, gaan het contact aan met anderen, dagen anderen uit, kortom, ze zijn aanwezig. Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. Ze beseffen de waarde van het huidige moment en weten dat het leven alleen in het huidige moment plaatsvindt.
Ze weten: hier gebeurt het nu!

10) Leraarschap

Talenten zijn inspirerend voor anderen en geven graag door wat en hoe ze zelf geleerd hebben. Ze verkondigen niet zozeer hun eigen nieuwe waarheid, maar delen hun proces en stimuleren en inspireren daardoor anderen ook te groeien en zich te ontwikkelen.

En nu zelf aan de slag!
Vraag de komende week 3 mensen om feedback op deze 10 eigenschappen.
Welke eigenschappen laat jij al zien en welke kun je je de komende tijd op focussen.
Want met die focus begint het……. eigenschap 1!