Navigation Menu+

Het temmen van je geest

Zorg dat eerst je lichaam volledig is ontspannen. Dan is het tijd om de geest te temmen.

Begin met het richten op je ademhaling. Het is normaal dat er gedachten opkomen en dat jij daar aandacht aan wilt schenken. Elke keer als dit gebeurt, richt je je aandacht weer op de ademhaling. Bij sommige mensen helpt het als ze aan hun neusgaten denken en hoe de lucht naar binnen en naar buiten gaat door hun neus, om zo hun focus weer terug te krijgen.

Andere technieken die helpen bij het verminderen van het afdwalen van gedachten zijn het gebruiken van een mantra (een woord dat of zin die je telkens herhaalt) en het richten op een kaarsvlam of een ander voorwerp. Of ontspan je tong en laat deze volledig rusten op je onderste kaak. Deze technieken voorkomen dat je aan je afdwalende gedachten aandacht besteedt. Je bent vrij om elk woord te kiezen dat je wilt voor je mantra. Elke woord wat in jou opkomt kun je heel effectief inzetten. Achterhaal wat het best voor jou werkt. Voor iedereen is dit anders.

Het kost tijd en moeite. Raak niet ontmoedigd. Het kan een paar weken of zelfs langer duren voordat je de krachtige effecten begint te zien van een kalme geest. Je zult niet langer het zelfde verlagen hebben om emotioneel betrokken te raken bij gedachten die negatief of afleidend zijn. De kalmte die je voelt door eenvoudig te ontspannen zal toenemen, want als je niet wordt afgeleid door innerlijke dialogen, dan vindt de daarmee samenhangende emotionele reactie niet plaats. Het is deze reactie die effect heeft op de test van je lichaam.

Doe die oefening zo’n twintig tot dertig minuten per dag.

Inspiratie uit het boek Magisch Brein Magisch Hart van James Doty.