Navigation Menu+

In het moment

Overmatige stress is voor een groot deel terug te voeren op de aanhoudende stroom van activiteiten: werk – school – sport – borrel -familiebezoek – eindejaarafsluting – taxiritten voor kids – feestjes – muziekles – aanmoedigen langs voetbalveld…

Om te onstpannen worden er nog activiteiten aan toegevoegd om op adem te komen ‘mindfullness’, ‘Yoga’. We leggen ons dan zelfs weer de verplichting op, zo van: ‘ik moet nu gaan ontspannen’. Nou ik ben bang dat dat niet gaat  werken…helaas.

Ontspanning heeft te maken met wat jou nu echt blij maakt. Dat betekent voor sommige netwerken op LinkedIn, terwijl anderen liever uitwaaien op het strand, lekker ravotten met de kinderen, bankhangen, filmpje pakken. Spontaniteit en het echte plezier dat je eraan beleeft, maken een activiteit ontspannend.

Echt eenvoudig is het niet. Je moet nu eenmaal sommige zaken verplicht goede aandacht geven. Worstelen met de fiscus en je zorgverzekeraar, een foutje bij het invullen van een formulier. Wat als je huis ‘onder water staat’ of je relatie is veranderd in een alimentatieregeling? Meer zelf moet zorgen voor je ouders en dan pas in de bank neerploft als de kids eindelijk in bed liggen?

Ik las laatst een blog waarin iemand vermelde misschien moet ik wel van mindfullness naar mindemptiness?

Vijf minuten lijken soms heel kort en soms heel lang. We leven vaak zo druk, intens, de moeite waard, verwarrend of overweldigend. En ook al hebben we tegenwoordig nog zoveel en al hebben we het nog zo druk, toch voelen we ons vaak leeg en onbevredigd. Daar kun jij echter met een ademhaling en in een oogwenk verandering in brengen.

Oefening
Ga eens gemakkelijk zitten en richt je aandacht bewust op het proces van je ademhalen. Je kunt dit met je ogen open doen of gesloten als je je daardoor beter kunt concentreren. Leg je handen onder je navel en haal aandachtig adem naar deze plek.

Wandel nu in jezelf de volgende niveaus af:

1ste niveau: fysieke lichaam in relatie tot de fysieke omgeving

2de niveau: kijk naar je ademhalingspatroon
adem = energie
ademen = energiebeweging

3de niveau: activiteiten van de mind en wat gebeurt er in de mind

4de niveau: de energie
Welke ervaring heb je?
Is de energie intens of pijnlijk? Prettig gevoel?

5de niveau: je gevoelens
Liefde – Compassie – Spirituele kwaliteiten
Welke inzichten/ oplossingen/ creatieve gedachten ontstaan er?

Noteer voor jezelf jouw ervaringen tijdens deze oefening en sta eens stil bij welke van de vijf niveau de meeste aandacht en tijd van je vroeg.