In je element zijn
Je hebt vast wel een keer gedacht of gezegd: wat ben ik in mijn element! Dat was waarschijnlijk op een moment waarop je jezelf kon zijn, je talenten kon inzetten, waarin je moeiteloos grootse prestaties leverde of waaruit je veel voldoening haalde. Het was een moment waarbij je je prettig voelde en waardering kreeg van anderen. Of een moment van flow. Heerlijk! Deze momenten wil je wel elke dag beleven. Hoe kom je nu in je element?
Het model van de elementen is een instrument dat je helpt om in balans te komen, je heel en compleet maakt en je energie geeft om nog meer talentvol te zijn.
Het eerste element ether
Dit staat voor oorspronkelijkheid en essentie. Dit element symboliseert het centrum van waaruit je werkt en leeft. Welke waarden hanteer je in je leven, tijdens het leidinggeven aan anderen? Geef je werkelijk vorm aan het gezegde ‘Walk your Talk’? Ben je een voorbeeld voor anderen? Werk je vanuit rust, kalmte, vanuit je kern?
Het tweede element is lucht
Lucht staat voor visie en verlangen. Vanuit welk perspectief benader je je leven en vanuit welk verlangen? Welke droom heb je? Lucht staat ook voor de geest, je denken, je IQ. Het denken laat zich zien in innovaties, creaties in positieve zin en angsten en vastzittende overtuigingen in negatieve zin. Bekijk het luchtig, gebruik humor.
Het derde element vuur
Vuur staat voor passie en actie. Het geeft voeding aan je actie, je ondernemingsschap, de wil en motivatie om iets te bereiken. Waar gaat je hart sneller van kloppen? In de onderneming vertalen we dit element als missie en op leiderschapsniveau als effectief handelen.
Het vierde element is water
Water zorgt voor de verbinding met jezelf en met de ander. Dit is het gebied van gevoelens, EQ, vertrouwen en respect. Dit element draagt bij aan de informatie, communicatie en samenwerking.
Het vijfde element is aarde
Aarde is het fysieke element.Het is het fundament, het praktische gedeelte. Het zorgt voor een solide basis. Bij jezelf heeft dit element betrekking op je lichaam en bij leiderschap op structuur en middelen. Denk aan richtlijnen, beleid, procedures, geld, organisatiestructuur, gebouwen etc.
Deze elementen bij elkaar zijn een geheel, een eenheid. Wanneer de elementen evenveel aandacht krijgen, ontstaat er balans. Dan gaan ze elkaar versterken en ontstaat er synergie, flow.