Navigation Menu+

Je lichaam leren ontspannen

Voor deze oefening ga je op zoek naar een tijd waarop en een plek waar je niet gestoord wordt.

Begin niet aan deze oefening als je al gestresst bent, andere zaken hebt die je afleiden, alcohol hebt gedronken, dugs hebt gebruikt of moe bent.

Ga, voordat je begint, even zitten en ontspan je voor een paar minuten. Denk aan wat je wilt bereiken met deze oefening. Zorg dat je je bedoeling duidelijk hebt.

Doe nu je ogen dicht.

Begin met drie keer diep in te ademen door je neus en langzaam uit te ademen via je mond. Herhaal dit totdat je gewend bent geraakt aan deze manier van ademhalen zodat het ademhalen zelf je niet afleidt.

Als je eenmaal prettig voelt bij deze manier van ademhalen, denk dan na over hoe je zit en stel je voor dat je naar jezelf kijkt.

Begin je nu te richten op je tenen en ontspan ze. Daarna richt je je op je voeten, je ontspant je spieren. Stel je voor dat je voeten bijna helemaal wegsmelten terwijl je blijft ademhalen. Richt je alleen op je tenen en voeten. Als je begint, kun je gemakkelijk worden afgeleid of je gedachten kunnen afdwalen. Als dit gebeurt, begin dan gewoon weer opnieuw door de spieren in je tenen en voeten te ontspannen.

Als je eenmaal in staat bent om je tenen en voeten te ontspannen, breid dan de oefening uit naar boven en ontspan je kuiten en dijen.

Ontspan daarna de spieren in je buik en je borst.

Denk hierna aan je ruggengraat en ontspan de spieren die erlangs lopen. Doe hetzelfde met de spieren in je schouders en nek.

Ontspan uiteindelijk de spieren in je gezicht en je hoofd.

Als je in staat bent om het ontspannen van de spieren in je lichaam uit te breiden, merk dan op dat er een kalmte over je heen komt. Dat je je goed voelt. Als je op dit punt bent gekomen, is het niet ongebruikelijk dat je je slaperig voelt of dat je zelf in slaap valt. Dat is niet erg. Het kan diverse pogingen kosten om hier te komen en vervolgens in staat te zijn om dit ontspannen gevoel vast te houden zonder in slaap te vallen. Wees geduldig. Wees aardig voor jezelf.

Richt je nu op je hart en denk aan ontspannen van je hartspier terwijl je langzaam in- en uitademt, Je zult ervaren dat je hartslag langzamer gaat als je lichaam zich ontspant en je ademhaling zich vertraagt.

Stel je lichaam voor, nu geheel ontspannen, en ervaar het gevoel van slechts ‘zijn’ terwijl je langzaam in- en uitademt. Ervaar de warmte ervan. Veel mensen hebben het gevoel dat ze drijven en worden overweldigd door een gevoel van kalmte. Blij in- en uitademen.

Probeer bewust dit gevoel van ontspanning, kalmte en warmte te onthouden.

Doe nu langzaam je ogen open. Blijf eventjes zo zitten en wees slechts in het moment, met geen andere bedoeling of gedachte.

Inspiratie uit het boek Magisch Brein Magisch hart van James Doty.