Jouw visibility
Hoe staat het met jouw zichtbaarheid?
Veel talentvolle professionals houden van ‘zichtbaarheid’ en gaan om diezelfde redenen als olifanten in een porseleinkast tekeer met als resultaat: veel herrie of te wel publiciteit, maar vooral ook veel scherven.
Waarom krijgt de ene persoon alle aandacht als hij iets zegt en wordt de ander nauwelijks gehoord?
Een overtuigende presentatie en krachtige uitstraling zijn onmisbaar. Het is niet alleen belangrijk wat je zegt, maar vooral ook hoe je het zegt.
Persoonlijke effectiviteit
Je treedt zelfbewust op, neemt actief deel aan besluitvorming, leert om te gaan met het geven en ontvangen van kritiek. Je weet jouw doel te bereiken door overtuigingskracht op basis van persoonlijke uitstraling, impact en door een adequate werkorganisatie.
Jouw uitstraling
Behalve via onze ogen, oren, neus, tast, smaak, hebben we ook contact met onze omgeving en ver daarbuiten door middel van onze uitstraling. Daar zijn wij ons nauwelijks van bewust maar wij reageren daar wel op, zoals het ook werkt met feromonen. Er wordt wel gesproken over iemands uitstraling, wij beseffen wel dat het er is maar niet hoe we dat kunnen krijgen of maken. Het heeft te maken met persoonlijkheid, maar toch is het iets anders dan uiterlijk of gestalte.
Feromonen
Een feromoon is een signaalmolecuul dat boodschappen overbrengt tussen individuen van eenzelfde soort. Signalen tussen verschillende soorten worden allelomonen genoemd en kunnen ingedeeld worden in de allomonen en kairomonen. De feromonen en allelomonen worden geschaard onder de semiochemicaliën, ofte stoffen die instaan voor de overdracht van informatie tussen verschillende organismen. Bij mensen is dit orgaan ook in de neusholte aanwezig maar het is weinig ontwikkeld.
Het woord “feromoon” heeft zijn oorsprong in de Griekse woorden ‘pheran’ en ‘horman’, en betekent “drager van opwinding”.
Meer dan inhoud
Als talentvolle professional heb je een eigen persoonlijke stijl en presentatie. Deze persoonlijke uitstraling is belangrijk. Het bepaalt hoe uitnodigend je bent om naar te luisteren. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond, dat de kwaliteit van een presentatie maar voor 10% wordt bepaald door de inhoud. Voor het overige gaat het om de bezieling, de energie en de uitstraling waarmee het verhaal gebracht wordt. Een goed verhaal op zich is dus niet voldoende. Er is meer nodig.
‘Een goed gekleed persoon herken je aan zijn goed verzorgde schoenen.’
Jijzelf
Of je nu een discussie voert met je collega over de nieuwe begroting of een presentatie geeft voor een groot publiek. Er is altijd één constante factor, namelijk: jezelf. Om succesvol te zijn in communicatie is het van belang om die constante factor eens nader te onderzoeken.
– Hoe komt je eigenlijk over op anderen?
– Kun je je daarin verbeteren?
– En ben je dan nog wel jezelf?
Mensen die succesvol zijn in communicatie hebben het vermogen hun uitstraling aan te passen aan de interactie van het moment. Ze beschikken over een groot repertoire aan gedrag en kunnen daarin variëren.
‘De kleding dragen van de functie die je graag wilt hebben.’