Navigation Menu+

Karakterstructuren

Karakter slaat op gedragingen die diep in de persoon gegrift zijn. Komt van het Grieks charassein, dat inkrassen betekent. Het karakter wordt gevormd door ervaringen en invloeden uit de sociale omgeving, in combinatie met het temperament. Dat bestaat uit persoonlijkheidskenmerken de bij de aanleg van een kind horen.

Het temperament brengt ons ertoe op stimulansen te reageren, volgens bepaalde emotionele reactiepatronen, stemmingsveranderingen en gevoeligheden. Het temperament, samen met de ervaringen en de invloed van de sociale vorming, is dus de uiterlijke verschijningsvorm van het karakter ofwel het ik.

Een karakterstructuur refereert aan het deel van de persoonlijkheid dat zich naar buiten toe manifesteert en dat is gebaseerd op eerder opgebouwde overtuigingen. Dat specifiek gedrag is reflexmatig waarvan je vaak niet weet waar dat vandaan komt. 

De volgende vragenlijst meet de verschillende karakterstructuren en bestaat uit 36 vragen, oorspronkelijk geformuleerd door Wilhelm Reich, een Oostenrijks-Amerikaans psychiater.

Klik hier voor de vragenlijst

Na het invullen krijg je binnen 48 uur je resultaten per email toegestuurd.