Navigation Menu+

Ontdek het startpunt.

Door onderstaande vragen als spiegel te nemen van jou als held, krijg je een helder beeld van het beginpunt van jouw persoonlijk boek.

  1. Hoe ziet de gewone wereld van jouw held er uit?

Wat doet jouw held in zijn dagelijkse leven? Waar woont hij? Wat voor werk? Welke vrienden, wat eet hij,? Je moet het startpunt van je held kennen. Deze ‘gewone wereld’ is op het eerste gezicht vaak vredig en in balans.

  1. Wat is het gemis in de gewone wereld?

Maar deze vrede is vaak oppervlakkig, want daaronder schuilt altijd een gemis. Er mist een ouder, een geliefde, een baan, voldoening, avontuur of erkenning.  Of misschien is deze gewone wereld ongelijk verdeeld en kan de held dat niet verkroppen. Dit gemis is essentieel. Want als de gewone wereld van de held perfect zou zijn, dan is er immers niets om over te schrijven. Het gemis is het zaadje van een nieuw avontuur.

  1. Wat is de blinde vlek van je held?

Dit gemis hoeft niet per se in de buitenwereld te zitten, het kan ook in de held zelf zitten. Zelfs zonder dat hij het zelf doorheeft. Een held kan ingekakt zijn, arrogant, afgesloten, onzeker of overmoedig. Als je de blinde vlek weet van een held, dan weet je wat hij te leren heeft in jouw verhaal. Als je dat weet, kan je richting aanbrengen aan je verhaal. Dan weet je waar je de nadruk op moet leggen. Veel verhalen gaan er over hoe een held ‘ heel’ wordt – dus is het goed om te weten wat er in het begin mist. Zo bepaal je welke oproep jouw held moet krijgen om echt iets te leren.

  1. Wat is het geheime verlangen van je held?

Naast een gewone wereld, een gemis en een blinde vlek, heeft een held ook vaak een geheim verlangen.  Dit verlangen is net zo belangrijk om het verhaal in gang te zetten. Natuurlijk is dit verlangen vaak gekoppeld aan het gemis. De op het eerste gezicht tevreden echtgenote, mist avontuur en verlangt stiekem naar een minnaar. De slager, die zijn werk prima doet, mist diepgang, en schrijft ’s nachts stiekem gedichten. Wat is het geheime verlangen van jouw personage? Dat verlangen kan natuurlijk in meerdere of mindere mate geheim zijn. Maar hoe geheimer, hoe spannender.

  1. Wat is de oproep tot avontuur?

En dan gebeurt er iets wat het verhaal in gang zet. Waardoor de gewone wereld opeens niet meer zo gewoon is. Waardoor de oppervlakkige harmonie wordt verbroken, waardoor de held wordt aangespoord om het anders te doen. Hij wordt ontslagen, hij krijgt een burn-out of hij wordt verleid door een spannende vrouw. Deze oproep kan ook van binnen komen. De held heeft er genoeg van om maar te doen alsof hij het met iedereen eens is en besluit zijn mening te uiten, met alle gevolgen van dien. De oproep is bijna altijd gekoppeld aan het gemis van de held. Een onzekere held krijgt een oproep waarbij hij uitgedaagd wordt om heldhaftig te zijn. De gesloten held om iets te delen, de perfectionistische held om iets los te laten.

 Vind jouw startpunt!

Met dank aan schijfcoach Nanda Huneman.