Navigation Menu+

Overlap tussen jouw talent, passie en meerwaarde.

Jim Collins schrijft over het Egelprincipe, wat vrij naar neerkomt op het volgende: “een simpel, glashelder concept dat voortvloeit uit een diepgaand inzicht in de samenhang tussen de cirkels talent, passie en meerwaarde.” Oftewel ‘kick-ass’.

egel

Als je het gebied kent waar bij jou deze cirkels elkaar overlappen heb je goud in handen. Dan doe je niet alleen datgene waar je heel erg goed in bent, je vindt het ook nog eens leuk om te doen. En bovendien weet je het ook zodanig te concretiseren dat mensen er wat aan hebben en het waarde en dus geld oplevert.

 1. Talent: waarin kan jij de allerbeste worden?
  Het gaat hier niet om een competentie, iets waar je goed in bent. Het gaat om meer dan dat. Het gaat om datgene waarin jij geweldig kunt worden.
  Het gaat hier ook niet om waarin je de beste zou willen zijn. Talent kies je niet, maar ontdek je. En dat zelfinzicht is de sleutel. Het maakt niet uit wat voor talent je precies is hebt, als je maar heel goed weet wat het is.
 2. Passie: wat roept bij jouw hartstocht op?
  We praten hier niet over een oppervlakkige verliefdheid. Het gaat hier om datgene waar je voor staat. Dat waar je gedurende een lange tijd een diepe emotionele betrokkenheid voor ervaart. Vaak uit zich dat in energie en voelt het bezig zijn met je hartstocht niet als werk.
 3. Meerwaarde: waarop loopt jouw economische motor?
  Talent en passie zijn belangrijk, maar als je er niets concreets mee kunt betekenen voor mensen is het weinig waard, letterlijk. Je krijgt er geen geld voor en dus gaat het niet werken. De uitdaging is om ‘de hoogste winst per X’ te vinden, waarbij X de vorm is waarin jij jouw talent en passie vertaalt in meerwaarde voor mensen. Als je goed kunt schrijven, maar niet makkelijk spreekt in het openbaar zal een boek je meer geld opleveren dan een seminar. Het zou trouwens heel goed kunnen dat als je hier serieus mee aan de slag gaat, het niet al te lang duurt voor je helder krijgt dat je beter voor jezelf kunt beginnen dan in loondienst te blijven. In je eigen bedrijf is je meerwaarde meetbaar, terwijl in een grote organisatie het verschil wat jij maakt makkelijk verdwijnt in het massale gemiddelde.

Een belangrijk gevolg van het ontdekken van dit Egelprincipe en corresponderende ‘kick-ass-gebied’ is het vliegwieleffect: het versterkt zichzelf voortdurend. Als jij gaat doen waar je de allerbeste in kunt worden zal je snel beter worden. Dat levert geld op. Dat kan je weer investeren in je talent. Je kunt je passies nog meer benaderen en andere mensen in je Egelpincipe betrekken.